Fókuszban a környezetvédelem - II. kerület

2011. április 28., csütörtök, 09.28 • www.masodikkerulet.hu • Frissítve: 2011. április 28., csütörtök, 09.29

kinyomtatomhozzászólok

A Városrendészeti és Környezetvédelmi Iroda üzemelteti márciustól a II. kerületi parkolási rendszert. A szervezet a közterületek rendjének felügyelete mellett nagyobb hangsúlyt fektet a környezetvédelemre.

A II. kerületben a polgármesteri hivatal már saját hatáskörben felügyeli a parkolási rendet. A rendszer átalakítása a hivatali struktúrát is érintette. A Városrendészeti Csoport és a Környezetvédelmi, illetve Mezőgazdasági Iroda összevonásával megalakult a Városrendészeti és Környezetvédelmi Iroda, amely négy csoporttal látja el a parkolásüzemeltetési, a bűnmegelőzési, a környezetvédelmi és a közterület–felügyeleti feladatokat. Az önkormányzat szándéka az volt, hogy olyan szervezeti egységet hozzon létre, amely egyrészt költségkímélő módon képes ellátni többletfeladatot, másrészt továbbra is biztosítja a rendet a városrész közterületein. Vajthó Gábor, az iroda vezetője úgy látja, hogy ezzel a döntéssel csak nyert a II. kerület.

– Egy kézben összpontosulnak a fontos feladatok, így a hatékonyság is javul. A kerület vezetése vizsgálta azt, hogy a parkolóőrként dolgozó új munkaerő milyen egyéb területeken lehetne a hivatal hasznára. A cél az, hogy idővel a parkolást ellenőrző munkatársak, illetve a településőrök, a szükséges szakmai képzést követően, ugyanolyan jogkörrel rendelkezzenek, mint a közterület–felügyelők, és viszont. Ez az anyagi előny mellett – nem kell a költségvetésből újabb munkaerőre költeni – azt is jelenti, hogy az utcán járőrszolgálatot ellátó városrendészeknek mindegy lesz, hogy éppen egy nem fizető vagy szabálytalanul várakozó autóssal találkoznak, esetleg a közterület rendje ellen vétő, garázda személyt kell felelősségre vonniuk. Minden esetben eljárhatnak. A szervezeti átalakításnál kiemelt szempont volt az is, hogy a négy csoport egymást erősítve legyen a köz hasznára.

– Országos jelenség, hogy a lakosság elsősorban nem a bűncselekmények száma alapján, hanem a komfortérzetére hagyatkozva, a közterületek rendjének állapotából ítéli meg, hogy számára elfogadható–e a közbiztonság – hangsúlyozta az irodavezető. – Negatívan befolyásolhat egy zebrán parkoló autó, egy póráz nélkül szaladgáló kutya, egy engedély nélkül kihelyezett konténer, egy illegálisan lerakott sitthalom, de ronthatja a biztonságérzetet akár egyetlen ittas randalírozó is. Éppen ezért elsődleges feladatunk, hogy az iroda valamennyi egységét összehangolva javítsunk a közterületek állapotán, hangsúlyt fektessünk környezetünk védelmére. Ebben jelentős segítség lehet, hogy az eddig környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó munkatársak – Jóvér György csoportvezető irányítása alatt – márciustól a közterületen szolgálatot ellátó kollégákkal együttműködve dolgoznak. Vajthó Gábor kiemelte, hogy a 65 fős városrendészet minden területen erélyesen fellép a környezetkárosítás ellen. – Szeretnénk kézzelfoghatóvá tenni, mindenki számára egyértelműsíteni, hogy a kerületben fontosnak tartjuk a környezet tisztán tartását.

A Városrendészet a napokban értékeli az elmúlt három évre vonatkozó stratégiát, és megkezdték a következő öt évre szóló, a közterületek biztonságának javítását célzó koncepció kidolgozását. Az irodavezető fontos lépésnek tartja azt is, hogy hamarosan minden közterület–foglalási engedélyben külön kitérnek a környezet védelmére, így például számon kérhető lesz a konténerek környezetének rendben tartása is. Ami szintén előre borítékolható, hogy az építkezések környékén gyakrabban lesz környezetvédelmi ellenőrzés, és továbbra is figyelmet fordítanak a parlagfűvel szennyezett területekre, a tulajdonosok figyelmét még a parlagfűszezon előtt felhívják a megelőzés fontosságára.

Címkék: II. kerület

kinyomtatomhozzászólok

Új hozzászólás

Biztonsági ellenőrző kód