Bírósághoz fordulnak a melegfelvonulás szervezői

2011. február 15., kedd, 11.30 • noplaza / MTI

kinyomtatomhozzászólok

Bírósághoz fordul a melegfelvonulást szervező alapítvány, mert a rendőrség nem engedélyezte az idei rendezvényt - mondta Sánta Mária, a felvonulás egyik szervezője hétfőn az MTI-nek.

A szervező közlése szerint a rendőrség a forgalom aránytalan korlátozására hivatkozva nem engedélyezte a június 18-ra tervezett budapesti felvonulást. A Szivárvány Misszió Alapítvány (SZMA) által szervezett rendezvényen a résztvevők a tervek szerint a Hősök terétől az Andrássy úton át az Alkotmány utca végéig vonultak volna - tette hozzá. Sánta Mária hangsúlyozta: nem kívánják megváltoztatni az eredeti útvonalat, ezért inkább bírósághoz fordulnak.  

A Szivárvány Misszió Alapítvány, illetve több civil szervezet - a Dél-alföldi Meleg Baráti Kör, a Friss Gondolat Ifjúsági Egyesület, a Háttér Társaság a Melegekért, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar LMBT Szövetség és a Szimpozion Egyesület az után juttatta el hétfőn közleményét az MTI-hez, hogy a rendőrség nem engedélyezte a június 18-ra tervezett idei felvonulásukat a forgalom aránytalan akadályoztatása miatt. A közleményben azt írták: a rendőrség az útvonal egy részére korábban már tudomásul vette a felvonulást, a meghosszabbított útvonalat azonban megtiltotta. Mint közölték: a rendőrséggel folytatott tárgyalásokon a szervezők tudomásul vették, hogy a Kossuth térre az Országgyűlés Hivatala területfoglalási engedélyt kért és kapott, így a rendőrség javaslatára a felvonulás végpontját az Alkotmány utca és Kossuth tér torkolatához tették át a szervezők. "A tárgyalások konstruktív hangneme után megdöbbenve értesültünk az elbírálási határidő lejártának másnapján, hogy a rendőrség megtiltotta a felvonulást" - tették hozzá. Különösen érthetetlen, hogy a hatóság a tiltásról szóló végzésben részletesen tárgyalja a forgalom akadályoztatását az Andrássy úton, miközben 2010 szeptemberében ez még nem okozott problémát - áll a közleményben. A rendőrség - bár ígért tájékoztatást az ügyben - hétfő késő estig ezt nem tette meg.

Tavaly július 10-én tartották a meleg méltóság menete elnevezésű felvonulást. A Budapest Pride melegfesztivál záróeseményén mintegy ezren vettek részt (a szervezők szerint ezerötszázan). A menet a Hősök terétől indulva az Andrássy úton haladt, és a tervezettnél hamarabb, az Oktogon helyett a Csengery utcánál fordult meg, mert az Oktogonnál ellentüntetők gyülekeztek, akik gyalázták a felvonulókat, de komolyabb rendbontásra nem került sor.

Címkék: BRFK, engedélyezés, felvonulás, Gay Pride, kisebbség

kinyomtatomhozzászólok

Új hozzászólás

Biztonsági ellenőrző kód