A boksz – agyatlan püfölés vagy a taktika győzelme az erő felett?

A boksz a nyers erő és az agyatlan erőszak sportja. Vagy mégsem? Cikkünkből kiderül, mennyi taktika is rejlik a felszín alatt.

A bokszolók dolga egyszerű: csak el kell találniuk az ellenfél fejét. Akinek előbb sikerül, az a győztes. Tényleg ennyire egyszerű volna?

Egyáltalán nem! Mégsem meglepő, ha Ön is erre a következtetésre jutott. Akár nagyon magas szintű, akár kifejezettem gyenge sportolókat látott a témában, kialakulhatott Önben az előző kép. A profi bokszolók krémje olyan magasszintű tudással rendelkezik, hogy mozdulataik könnyednek, automatikusnak tűnhetnek. Ettől akár azt a benyomást is kelthetik, hogy egy egyszerű műfajról van szó. A gyengébb sportolók esetén a meccseken sok „erőlködés” figyelhető meg, az átgondoltság hiányából vagy a végrehajtás pontatlanságából következően.

A boksz azonban számtalan, egymásnak néha ellentmondani látszó készséget követel meg. Gyorsaság, ütőerő, lábmunka, jó védekezés és támadás, utóbbiakra egyszerre is szükség lehet.

Ismerje meg a boksz eszköztárának sokszínűségét és garantáljuk, hogy más szemmel fog nézni erre a sportágra a jövőben!

A boksz kelléktára

Alapállás

Tisztázzuk is először, mit is jelent az alapállás. Röviden összefoglalva: az elöl lévő láb és kéz határozza meg. A normál vagy másnéven ortodox alapállásnál a bal láb és a bal kéz található elöl, ez a jobbkezesekre jellemző. A fordított alapállás – angol nyelvterületen „southpaw” vagy „unorthodox” – ennek pontosan a fordítottja, a jobb láb és a jobb kéz van elöl. Ritka esetben a versenyző mindkét alapállást egyformán fel tudja venni és sikeresen is tud bokszolni bennük.

Miért érdekes ez?

A leggyakoribb eset, ha mindkét versenyző normál alapállású, erre van felkészülve a legtöbb bokszoló. Ha felemás a társítás, az a meccs képére nagy kihatással van, ugyanis egy normál és egy fordított alapállású versenyző távol van egymástól, megnehezítve ezzel az akciókat. Két fordított alapállású bokszoló  – hasonlóan a két normál alapállású esetéhez – közel van egymáshoz, de sok fordított alapállású bokszoló nincs felkészülve a hasonló adottságú ellenfelekre, hiszen a legtöbben normál alapállásúak.

Magasság és karhossz

Milyen különbségeket eredményezhetnek a magasság és a kar hossza? Egy magas versenyző nehezebben védi a testét, jobban le kell „görnyednie”.

Na de miért ütné az ellenfél a testet, ha csak a fejütésért jár pont?

Egyrészt gyengíti a másik bunyóst, a testütés is fáj, sőt! Nem ritka, hogy egy testre mért ütés vet fájdalmas véget egy meccsnek. Cselezésnél is gyakran alkalmazott fogás: az ellenfél testütésnek látszó csapást indít, mely váratlanul mégis fejütésben végződik.

Védekezve támadás

A fejvesztve támadás sem megoldás, ilyenkor ugyanis kinyílik a támadó teste és védtelenné válik. A védekezve támadás a megoldás, mely egy sok tanulást igénylő és nehezen végrehajtható mozgásegyüttes.

Lábmunka

A ring sarkába szorítva vagy egyéb nehéz helyzetben kiváló eszköz lehet az elmozgás. Néha menekülésnek tűnhet, de itt is tudatos technikáról van szó.

Összekapaszkodás

A másik bokszolóval való összekapaszkodás szintén gyakori, bár szabálytalan lépésnek számít. Jellemzően a meggyengült fél alkalmazza, haszna kettős. Egyrészt megakadályozza az ellenfelet a támadásban, mert a felek túl közel vannak egymáshoz.  Másrészt a kapaszkodó bokszoló súlyt helyez a támadó ellenfélre, így fárasztja is azt. Elvileg több alkalmat követően büntetheti a bíró, a gyakorlatban erre nagyon ritkán kerül sor.

Egyszerű vagy nem a boksz mint sport? Döntse el Ön és ossza meg velünk véleményét a hozzászólásában!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *